Redukcja tkanki tłuszczowej

Redukcja tkanki tłuszczowej to określenie, jakim można opisać odchudzanie, którego celem jest utrata tkanki tłuszczowej, a nie wagi. Redukując tkankę tłuszczową staramy się za pomocą właściwego odżywiania się i treningu zgubić zbędny tłuszcz, a przy tym zachować masę mięśniową (która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu). W tym celu poleca się stopniowo odejmować ilość spożywanych kalorii, a także stosować trening siłowy, który dodatkowo można połączyć z wysiłkiem aerobowym. Zaleca się, by w czasie redukcji tracić ok. 0,5 kg na tydzień. Tkankę tłuszczową można wyeliminować również za pomocą zabiegów kosmetologicznych. Dobrym rozwiązaniem jest karboksyterapia – zabieg, podczas którego za pomocą dwutlenku węgla rozbija się tkankę tłuszczową. Dobre rezultaty można osiągnąć również stosując kriolipolizę, czyli wymrażanie komórek tłuszczowych. Zaletą takich rozwiązań jest fakt, że możemy wyeliminować tłuszcz z danej części ciała, a nie wyszczuplić całą sylwetkę.