Witamina PP

Witamina PP, czyli niacyna (jak również witamina B3, kwas nikotynowy, amid kwasu nikotynowego oraz czynnik przeciwalergiczny) jest witaminą, która rozpuszcza się w wodzie. Jest ona bardzo istotna dla ludzkiego organizmu, gdyż przede wszystkim zapobiega i przeciwdziała zmianom skórnym spowodowanym przez jej suchość, wspomaga układ nerwowy, przyczynia się również do eliminowania złego cholesterolu i tłuszczu i produkcji dobrego cholesterolu. Dzieje się tak ze względu na jej uczestnictwo w przemianach metabolicznych węglowodanów.

Witamina PP ma również udział w tworzeniu czerwonych krwinek oraz rozszerzaniu naczyń krwionośnych.Podstawowym źródłem witaminy PP jest pożywienie. Aby zachować wartość odżywczą potraw bogatych w witaminę B3 należy gotować je w małej ilości wody lub na parze. Niacyna ma ogromny wpływ na detoksykację organizmu. Jest stosowana w leczeniu różnych chorób, np. przy migrenach, zaburzeniach krążenia, dzwonieniu w uszach, chorobie Meniera, pelagrze lub hipercholesterolemii.