Anemia

Anemia – niedokrwistość, związana z osłabieniem jakości krwi oraz jej zdolności do przenoszenia tlenu do komórek organizmu. Anemia występuje zwykle na skutek ostrego, przewlekłego krwawienia lub niewystarczającej ilości czerwonych krwinek we krwi, wywołanej niedoborami żelaza. Najczęstszą przyczyną anemii niedoborowej jest niewłaściwie zbilansowana dieta, uboga w warzywa i owoce, z których organizm mógłby pozyskiwać niezbędne do produkcji erytrocytów składniki. Problem ten dotyczy szczególnie kobiet w ciąży, które muszą „dzielić się” własnymi zapasami żelaza z rozwijającym się nowym organizmem.

Do diagnozy anemii wystarczy podstawowe badanie krwi. Wyniki morfologii pozwalają określić aktualny poziom erytrocytów (czerwonych krwinek), hemoglobiny oraz wartość wskaźnika HCT, który informuje, jaki procent składu krwi stanowią czerwone krwinki. Wyniki wyraźnie niższe od normy pozwalają stwierdzić niedokrwistość, która może wymagać farmakologicznej interwencji. W leczeniu anemii spowodowanej niedoborami żelaza stosuje się zwykle tabletki, kapsułki lub płynne roztwory, które pomagają szybko uzupełnić niedostatki cennego składnika.